Οι διατροφικές διαταραχές έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία!!!

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι απαραίτητο να προκύψουν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Όπως πλέον αποκαλύπτουν οι μελέτες, τα προβλήματα έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία και πολύ συχνά προκαλούνται από ψυχολογικά παιδικά τραύματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας καναδικής μελέτης που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη κατά των Διατροφικών Διαταραχών που έγινε στο Βανκούβερ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Νοσοκομείο Παίδων CHU Sainte-Justine εξέτασαν 215 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, τα –οποία είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για προβληματική διατροφική συμπεριφορά. Σε περισσότερο από το ένα τρίτο (36,3%) των παιδιών, ψυχιατρικά θέματα διαφόρων μορφών διαγνώστηκαν στις οικογένειες των παιδιών. Τα παιδιά συχνά υπέφεραν από άγχος, καθώς και ελλειμματική προσοχή. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, περισσότερο από το 15% των παιδιών περιστασιακά προκαλούσαν σκόπιμα εμετό στον εαυτό τους, ενώ 13% παρουσίασαν βουλιμική συμπεριφορά.

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων (22,7%) ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα με την εμφάνισή τους και είχαν ως εκ τούτου αλλάξει τη διατροφική συμπεριφορά τους. Η εικόνα του σώματος και του βάρους ήταν επίσης ήδη εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα: το 95% των παιδιών είχαν την τάση να προσαρμόσουν μια περιοριστική διατροφική συμπεριφορά. Ποσοστό 69,4% είχαν το φόβο ότι θα πάρουν βάρος και 46,6% θεωρούσε ότι έχει περιττό λίπος. «Αυτές οι συμπεριφορές αντανακλούν τις κλινικές εικόνες που παρατηρούμε στους εφήβους και τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εικόνα του σώματος είναι για αρκετά παιδιά μια ανησυχία που αρχίζει ήδη από το δημοτικό σχολείο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dominique Meilleur.

Πηγή: www.naftemporiki.gr