Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εορτών. Κάθε Χριστούγεννα, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, δύο από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι...

Η διάθεση ανεβαίνει αλλά και η επιθυμία για γλυκά επίσης. Το ερώτημα που γεννάται είναι …τι να επιλέξω… ή  πιο απλά τι είναι καλύτερο να φάω. Αρκεί να διαχωρίσουμε την θερμιδική από την θρεπτική αξία του κάθε γλυκού.

 

Η αλήθεια είναι πως το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο, αρκεί βέβαια να μην χάσετε το μέτρημα φέτος τα Χριστούγεννα … ως γνωστόν παν μέτρον άριστον. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι  ό,τι εσύ προτιμάς και σε ευχαριστεί περισσότερο. Όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αν και η ενέργειά τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, αποδίδουν 150 θερμίδες το κάθε ένα.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί και ισχυροποιεί τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα λιπαρά του μελομακάρονου, με άλλα λόγια, είναι ωφέλιμα, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη του κουραμπιέ. Επίσης, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσδίδουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, σε συνδυασμό με την κανέλλα που αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα, η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι. Όμως, και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη θρεπτική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα όμως και τη θερμιδική τους αξία.

Συμπερασματικά λοιπόν και τα δυο γλυκά δεν διαφέρουν έντονα θερμιδικά αλλά έχουν διαφορετική θρεπτική αξία με το μελομακάρονο να υπερτερεί εκ των δύο.

Αναστασία Σιατήρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc
,

Λάρισα, Όγλ 3α
Τηλ.: 2410236356 6936 788220

www.mydiet4u.com

https://www.facebook.com/Siatira