Έχετε πάρει κάποια κιλά και θέλετε να τα ξεφορτωθείτε. Τι πιο λογικό να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής. Για κάποιο λόγο όμως δυσκολεύεστε σε αυτήν σας την προσπάθεια. Να κάποια λάθη που ίσως σας εμποδίζουν να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να σας απομακρύνουν από το στόχο σας είναι τα ακόλουθα:

1.    Εφαρμόζετε δίαιτα από κάποιο γνωστό σας, παραλείποντας το γεγονός πως η διατροφή είναι καθαρά εξατομικευμένη υπόθεση, μιας και απαιτεί διατροφικό και ιατρικό ιστορικό καθώς και λιπομέτρηση προκειμένου να γνωρίζουμε τις θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουμε ημερησίως.
2.    Ναι μεν πάτε σε διαιτολόγο αλλά δεν είστε τυπικοί στις συνεδρίες σας. Η διατροφή πρέπει να τηρείτε και να διαφοροποιείτε προκειμένου ο μεταβολισμός να μην κολλάει αλλά ταυτόχρονα να έχετε και τον εβδομαδιαίο έλεγχο έτσι ώστε να μην χαλαρώνετε.
3.    Ζυγίζεστε καθημερινά στο σπίτι. Πολύ λάθος. Με αυτόν τρόπο καταφέρνετε να αγχώνεστε με το παραμικρό σκαμπανέβασμα της ζυγαριάς και να γίνεστε πιο επιρρεπής σε περίπτωση που δείτε ένα νούμερο που δεν θα σας ικανοποιήσει.
4.    Θεωρείτε πως το τσιμπολόγημα δεν σας παχαίνει. Πολλοί είναι αυτοί που υποτιμούν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν όταν τρώνε κάτι στα γρήγορα, είναι όρθιοι ή δεν χρησιμοποιούν μαχαιροπήρουνα. Είναι μεγάλη παγίδα αυτό, μιας και πάντα το τσιμπολόγημα έχει να κάνει με κάτι παχυντικό (κουλουράκι, πατατάκι κ.α.)και όχι με κάτι ελαφρύ όπως π.χ. λαχανικό.
5.    Πιστεύετε πως αν περιορίσετε από μόνοι σας τα γεύματα που σας προτείνει ο διαιτολόγος σας, θα γλυτώσετε επιπλέον θερμίδες και έτσι θα αδυνατίστε πιο γρήγορα. Μέγα σφάλμα. Από την στιγμή που έχει υπολογιστεί ο μεταβολισμός μέσω της λιπομέτρησης, ο διατροφολόγος γνωρίζει τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως έτσι ώστε να μην πεινάτε αλλά ταυτόχρονα να μην σοκάρετε το μεταβολισμό σας.
6.    Αμελείτε το κομμάτι της γυμναστικής και επαναπαύεστε μόνο στη διατροφή. Πάντα μα πάντα συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και μέτριας φυσικής δραστηριότητας έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
7.    Βάζουμε υψηλούς και ανθυγιεινούς στόχους που δύσκολα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πχ. 10 κιλά μείον σε 1 μήνα, θέτοντας τον εαυτό μας σε κίνδυνο.
Δεν χρειάζεται να γινόμαστε ψυχαναγκαστικοί με το φαγητό. Μην ξεχνάμε πως το φαγητό είναι μια απόλαυση. Είναι καλό να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε, έτσι ώστε να καθρεφτίζεται μέσα από αυτό μια ισορροπία σε μυαλό και πνεύμα. Η διατροφή δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά και θέμα υγείας.

Αναστασία Σιατήρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc
,

Λάρισα, Όγλ 3α
Τηλ.: 2410236356 6936 788220

www.mydiet4u.com

https://www.facebook.com/Siatira