Οι ιώσεις αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είτε με πιο ήπια ή είτε με πιο σοβαρά συμπτώματα. Για να προστατευτούμε όμως και να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης οποιαδήποτε μορφής γρίπης, πέρα από την τήρηση των κανόνων υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών, αλλαγή ρούχων, αποφυγή κλειστών χώρων, κ.α.) θα πρέπει να επιλέξουμε ορισμένες τροφές που θα μας βοηθήσουν να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να το ισχυροποιήσουμε.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι αναμφίβολα η σωστή ποιότητα της διατροφής. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ιδιαιτέρως ευεργετικές τροφές για δυνατό ανοσοποιητικό.

Βιταμίνη C: Τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και το μπρόκολο είναι μερικές από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Η δράση αυτής της βιταμίνης στην πρόληψη του κρυολογήματος είναι ιδιαίτερα γνωστή.

Βιταμίνη Α: Υπάγεται στα καροτενοειδή, τα οποία ασκούν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, προστατεύοντάς τον από την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών. Εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (καρότα, τομάτες, βερίκοκα κ.α.). Περιέχονται επίσης στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη Ε: Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση στα ανθρώπινα κύτταρα και στα τρόφιμα. Προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και είναι, υπάρχει σε αφθονία στα τρόφιμα ,κυρίως σε λίπη, ελαία, σιτηρά, ξηρούς καρπούς ,όσπρια και θαλασσινά.

Ψευδάργυρος : Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων. Βρίσκεται  στο μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, καθώς και το αρνί. Τα ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες, αλλά και τα πουλερικά  ενώ περιέχεται επίσης στα φιστίκια, το φυστικοβούτυρο και σε μικρές ποσότητες στα όσπρια.


Προβιοτικά : Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ανήκουν στη φυσική μικροχλωρίδα του εντέρου. Τα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία στο πεπτικό σύστημα και το προστατεύουν από λοιμώξεις. Επίσης, το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Γλυκάνες : Τα δημητριακά αυτά είναι πλούσια σε β-γλυκάνες, ένα είδος φυτικών ινών με ισχυρά αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και ευκολότερη επούλωση των πληγών.

Κατεχίνες-πολυφαινόλες : Το τσάι, μαύρο ή πράσινο, είναι πλούσιο στο αμινοξύ L-θειανίνη, το οποίο είναι γνωστό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας καθώς και την καταπολέμηση του άγχους. Επίσης το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα είδος πολυφαινολών που συμβάλλουν επίσης στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, το σκουμπρί και η ρέγγα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα από λοιμώξεις.

Η ένταξη των παραπάνω τροφών σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με καλή ενυδάτωση και επαρκείς ώρες ύπνου θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να χτίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό.

 

Αναστασία Σιατήρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc
,

Λάρισα, Όγλ 3α
Τηλ.: 2410236356 6936 788220

www.mydiet4u.com

https://www.facebook.com/Siatira