Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και θεωρείται πλήρης τροφή μιας και περιέχει πληθώρα σε θρεπτικών ουσιών. Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.
Ένα μέτριο αυγό, με βάρος περίπου 60γρ. παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες ενώ περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. ,τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ.
Πλεονεκτήματα
1. Πλήρης τροφή
2. Φθηνό τρόφιμο
3. Εύκολη εύρεση
4. Πολλοί τρόποι μαγειρέματος (ομελέτα, βραστά, ποσέ κ.α)
5. Πληθώρα συνταγών με αυγά
6. Γρήγορος τρόπος μαγειρέματος
7. Εύπεπτο (όταν είναι μελάτο)
8. Γευστικό
9. Ελαφρύ (70-80 θερμίδες)
10. Μεγάλη διάρκεια συντήρησης

Το αυγό ταιριάζει τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, με άπειρους γευστικούς συνδυασμούς.
Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό την ημέρα μπορεί άνετα να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης και μεσογειακής διατροφής για παιδιά και ενήλικες.

Αναστασία Σιατήρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc
,

Λάρισα, Όγλ 3α
Τηλ.: 2410236356 - 6936 788220

www.mydiet4u.com

https://www.facebook.com/Siatira