Τικ, τακ … ο χρόνος κυλά αντίστροφα καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα.

Κατά την περίοδο των εορτών όμως όλοι μας αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα σε θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Σίγουρα τα Χριστούγεννα από μόνα τους είναι μια χαρούμενη γιορτή, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι και χαλαροί. Υπάρχει όμως μια μερίδα ανθρώπων  που παλεύουν με αρνητικές σκέψεις και διάθεση που συχνά συνοδεύεται από μελαγχολία, άγχος και νοσταλγία. Και οι δύο παραπάνω καταστάσεις θα μας οδηγήσουν πολύ εύκολα να ξεφύγουμε και ακραίες συμπεριφορές και αντιδράσεις που συχνά καταλήγουν στο τραπέζι του σπιτιού μας και συγκεκριμένα στο πιάτο μας.

Οι πιο συχνές παγίδες οι οποίες μας εγκλωβίζουν και μας οδηγούν σε λάθος συμπεριφορές είναι η άμεση επιθυμία μας για γρήγορη απώλεια κιλών. Θέλουμε να χάσουμε όλα τα περιττά κιλά «εδώ και τώρα» και να γίνουμε αν είναι δυνατόν όπως ήμασταν κάποτε (πριν καμιά δεκαριά χρόνια ας πούμε…) . Χαζεύοντας παλιές φωτογραφίες και άλμπουμ και έχοντας φυλαγμένα στην ντουλάπα μας παλιά ρούχα, επιθυμούμε να τα ξαναφορέσουμε σύντομα θυμίζοντας  στους εαυτούς μας πως κάποτε υπήρξαμε πιο λεπτοί και ανάλαφροι.

Που μας οδηγεί αυτή η σκέψη όμως; Σε ακραίες λύσεις και τραγικές επιλογές που κάθε άλλο παρά καλό θα κάνουν τόσο στο σώμα μας όσο και στην διάθεσή μας. Η στέρηση δεν είναι λύση ….αλλά τιμωρία. Το φαγητό πέρα από βασική βιολογική ανάγκη είναι και απόλαυση.  Πόσο μπορούμε να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε στερητική δίαιτα απαγορεύοντάς του αυθαίρετα οτιδήποτε θεωρούμε ένοχο; Η πείνα δεν σημαίνει απαραίτητα και απώλεια κιλών… Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να νιώσουμε εκνευρισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και πολλές τύψεις. Επιπρόσθετα θα μας απορυθμίσουν το μεταβολισμό, θα αποθηκεύσουμε λίπος , μιας και το σώμα μας βρίσκεται σε φάση ασιτίας και θέλει να προστατευτεί. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν θέματα υγείας που άπτονται της διατροφής.

Η λύση είναι πολύ απλή… Χαλαρώστε και θέστε για το νέο έτος που πλησιάζει μικρούς εφικτούς στόχους…. τρεις κάθε μήνα…  Π.χ θέλω να χάσω 5 κιλά σε ένα μήνα …να ξεκινήσω να γυμνάζομαι …να πάω μια εκδρομή με φίλους.

Αγοράστε μια ατζέντα που να σας αρέσει και κάθε μήνα σημειώστε τι πραγματικά θα σας ικανοποιούσε και θα σας έφτιαχνε τη διάθεση. Θα δείτε πως μέχρι την επόμενη γιορτή θα έχετε πραγματοποιήσει πολλά όνειρά σας , γεγονός που θα σας πεισμώσει και θα σας κάνει να θέσετε ολοένα και πιο μεγαλεπήβολους  στόχους, ανεβάζοντας έτσι την αυτοεκτίμησή σας!!!

Άρα για το μήνα Γενάρη ….

1.   θέλω να χάσω 5 κιλά ….κλείνω ραντεβού με έναν διαιτολόγο και σχεδιάζουμε μαζί ένα καθαρά εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση τις ανάγκες, τις επιθυμίες και το καθημερινό μου πρόγραμμα.

2.   Θέλω να γυμναστώ… αγοράζω ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ένα σετ φόρμας και παίρνω την απόφαση να γραφτώ σε ένα γυμναστήριο ή αρχίζω και «παίρνω» τους δρόμους κάνοντας υπαίθρια γυμναστική.

Θέλω να πάω μια εκδρομή με φίλους… σημειώνω αγαπημένους προορισμούς και παίρνω την απόφαση με την παρέα μου που θα πάμε τελικά. Επιλέγουμε άτομα που περνάμε καλά και αποφεύγουμε τους τοξικούς ανθρώπους που μας χαλάνε τη διάθεση.

Αναστασία Σιατήρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc

Λάρισα, Όγλ 3α
Τηλ.: 2410236356 - 6936 788220

www.mydiet4u.com

https://www.facebook.com/Siatira